
Drobné oranžové plody rakytníka v posledných rokoch získavajú mimoriadnu popularitu. Vďačia za to vysokému obsahu účinných látok, ktorý z nich robí neprekonateľného šampióna na poli starostlivosti o zdravie. Viete o tom, že rakytník bol používaný už našimi predkami v dávnych časoch? Už naše staré mamy poznali jeho liečivé účinky. Dnes vám ho predstavíme v úplne novom svetle. Vedeli ste napríklad, že rakytník môže pomôcť vášmu organizmu s detoxikáciou a zbaviť vás škodlivých látok, ktoré ho inak zaťažujú? Dnes vám o tejto superschopnosti rakytníka prezradíme viac.
Rakytník a detoxikácia – ako to funguje?
Slovo detoxikácia bolo mnoho rokov používané v nesprávnom význame, a preto u mnohých upadlo do nemilosti. Detoxikácia nie je žiadny zázračný proces tak, ako to bolo mylne prezentované. Je to proces, ktorý prebieha v našom organizme každú sekundu dňa a je zaň zodpovedný náš najväčší detoxikačný orgán – pečeň.
Každý deň sa do nášho organizmu dostávajú škodlivé látky z vonkajšieho prostredia. Výfukové plyny áut, prísady z menej zdravého jedla i iné vplyvy útočia na našu pečeň. Rovnako počas ochorenia, akým je napríklad angína alebo prechladnutie, zaťažujeme svoju pečeň užívaním antibiotík.
Antibiotiká sú dôležité, zároveň však musíme myslieť na pravidelné užívanie probiotík a ochranu našej pečene. Rakytník je mimoriadne bohatý na vitamín E, zdravé tuky a karotenoidy. Tento kokteil účinných látok chráni pečeňové bunky pred poškodením a zároveň umožňuje pečeni pracovať lepšie a efektívnejšie. Vďaka tomu dochádza k úspešnej eliminácii nadmerného množstva antibiotík z nášho organizmu.
Podpora trávenia i tlmenie depresie
Každá zo sústav nášho organizmu je pevne previazaná s ďalšími. Dnes sa predpokladá, že zloženie nášho mikrobiómu (baktérií v črevách) a celkové fungovanie trávenia má vplyv i na nervovú sústavu. Predpokladá sa, že nezdravé trávenie ovplyvňuje negatívne naše pocity a myšlienky. Už dnes však vieme, že rakytník podporuje zdravé trávenie a zároveň stojí za redukciou symptómov depresie. V ZAMIO môžete objaviť množstvo produktov obsahujúcich lahodný rakytník, ktorý prinesie rovnováhu i do vašich stravovacích návykov.











Ako sa ma správne užívať rakytnik.. Ďakujem
Existuje aj iná odroda rakytnika nejaký. Divoký rastie pri ceste na voľnom priestranstve ale bobule sú malé a okrúhle. Poraďte mi prosím
Áno, divoký rakytník (Hippophae rhamnoides ssp. rhamnoides) bežne rastie pri cestách a vo voľnej prírode, jeho bobule sú však malé, okrúhle (5–7 mm). Pre bohatšiu úrodu väčších a podlhovastých plodov sa oplatí sadiť overené kultivary, u ktorých boli šľachtením zlepšené vlastnosti:
1. Hippophae rhamnoides ssp. sinensis
• plody dlhšie (10–15 mm), výrazne sladšie, menej trpké
• odolnejší voči mrazu a plesniam
2. Odporúčané kultivary („femorálne“ – samoopelivé, alebo s minimom samčích rastlín):
– Leikora (dĺžka bobule 12–15 mm, veľmi aromatická chuť)
– Hergo (veľké, bohato zafarbené plody, skorá zrelosť)
– Optima (vysoký výnos, sladkosť, odolnosť voči chorobám)
– Maria Bruvele (dlhé, masívne plody, dobrou životnosťou po zbere)
– Botánická Lubitelskaja (klasický sovietsky kultivar, veľké bobule)
3. Základné zásady pri výsadbe:
• pestujte aspoň 1 samčí ker na 6–8 samičích (okrem čistých femorálnych kultivarov)
• slnečné, mierne zásadité až neutrálne priepustné pôdy
• rozostupy cca 2,5 – 3 m medzi kerami
• minimálna hĺbka koreňovej hrdzavy 40 cm
4. Ako získať rastliny:
• kvalitné školky s označením kultivaru (nie voľný odber semien zo zberu)
• rozmnožovanie odrezkami či štepením na koreňovom podnoži
Ak chcete väčšie a chutnejšie plody než u divo rastúcich rastlín, odporúčam zaobstarať si jednu z vyššie uvedených odrôd. V črepníku či voľnej pôde vám po založení výsadby prinesú bohatú úrodu už 3. – 4. rok po výsadbe.