Moruša bola až donedávna v našich končinách málo známym plodom. Pravdou však je, že v južnej Európa patrí medzi superpotraviny a jej história má viac ako 3 000 rokov. Pre jej liečivé účinky si ju vážili už starí Číňania, Gréci i Rimania. Dnes opäť objavujeme jej liečivé schopnosti a priaznivý vplyv na zdravie. Výhodou moruše je, že si ju môžeme dopriať vo forme štiav i sušenú – v oboch formách si zachováva svoje aktívny látky, ktoré potešia chuťové poháriky a zároveň pomôžu urobiť ďalší krok na ceste vedúcej k zdravému životnému štýlu.
Čo všetko dokáže moruša?
Moruša je bohatá na antioxidanty, ktoré dokážu bojovať s voľnými radikálmi. Voľné radikály v našom tele vznikajú samovoľne, zároveň však prenikajú i z vonkajšieho prostredia. Ich nadmerný obsah môže vyústiť do akútnych a chronických ochorení a sú tiež zodpovedné za zrýchlené starnutie. Antioxidanty, na ktoré je moruša bohatá, ich neutralizujú a zabraňujú ich činnosti v našom tele.
V plodoch moruše objavíme i látku, ktorá sa nazýva resveratrol. Táto látka je známa predovšetkým pre svoje ochranné účinky na srdce i cievy. Vďaka tomu pôsobí ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Potešujúca je i správa, že moruša pomáha i v prípade udržania normálnej hladiny krvného cukru. Je to kvôli obsahu moranolínu, ktorý zabraňuje vstrebávaniu sacharidov a ocenia ho napríklad pacienti trpiaci cukrovkou.
Pre lepší spánok i plnohodnotný relax
Vitamíny A, C i E, karotenoidy i vysoký obsah horčíku a železa prispievajú k celkovému zdraviu. Najmä pri vysokej fyzickej aktivite a častom strese nášmu organizmu chýba horčík. Doplňte ho napríklad morušou. Horčík vám pomôže lepšie relaxovať a zároveň prispeje ku kvalitnejšiemu spánku.
Vyskúšajte morušu a čerpajte i vy z účinkov, ktoré sú známe už po dlhé tisícročia. V ZAMIO dbáme na šetrné spracovanie, po ktorom si moruša stále zachováva svoju moc v oblasti zdravia.
Keď sme boli deti tak nám to rástlo doma na záhrade tak sme to jedlý ani sme nevedeli čo leme ale bolo to chutne
Mame strom motuse,neskutocne chutne ovocie.