Aronia je druh kríkov pochádzajúcich zo Severnej Ameriky, ktorý sa dnes pestuje vo východnej Európe. „Arónia“ sa všeobecne vzťahuje na malvice, ktoré rastú na kríku. Tieto plody arónie sú známe svojou špecifickou príchuťou a pozitívnym prínosom pre zdravie!

Plody Aronia sa môžu jesť čerstvé ako také alebo používané ako prísada do potravín, ako sú koláče, džúsy, zdravé šťavy, smoothie a čaj.

O plodoch sa hovorí, že majú veľa zdravotných výhod vrátane protirakovinových vlastností.

Mnohé z navrhovaných zdravotných výhod arónie súvisia s vysokým obsahom výživných látok nazývaných polyfenoly. V preskúmaní z roku 2015 v oblasti potravinárskej technológie a biotechnológie sa uvádza, že predchádzajúci výskum zistil, že arónia má najvyšší obsah polyfenolov 143 rastlín.

Protirakovinové účinky arónie

Štúdia z roku 2004 sa zamerala na účinky hroznových, áriových a čučoriedkových extraktov pri prevencii rastu rakoviny hrubého čreva. Štúdia zistila, že zatiaľ čo všetky extrakty inhibovali rast rakovinových buniek, arónia mala najsilnejší účinok. Štúdia z roku 2009 zistila, že extrakt z arónie pomohol znížiť poškodenie buniek v súvislosti s rakovinou prsníka. 

Autori štúdie dospeli k záveru, že extrakt z arónie sa preukázal ako ochranný u ľudí s rakovinou prsníka.

Antidiabetické účinky

Zdá sa, že výskum podporuje antidiabetické účinky arónie. 2015 štúdie na potkanoch zistilo, že aronia extrakt pomáha posilniť imunitný systém a znížiť zápal súvisiace s diabetom .

Štúdia z roku 2012 zameraná rezistentné na inzulín zistila, že extrakt z ária bojoval proti inzulínovej rezistencii na niekoľkých úrovniach. Tento výsledok z neho robí účinnú pomoc pri prevencii rozvoja cukrovky.

Štúdia z roku 2016 zistila, že hladina glukózy v krvi a obezita boli pozitívne ovplyvnené aróniou.

Zdravie orgánov

Štúdia z roku 2016 sa zamerala na účinky ovocnej šťavy arónie uľudí  s poškodením pečene. Vedci zistili, že šťava znižuje závažnosť a príznaky poškodenia pečene.

V podobnej štúdii z roku 2017 sa tiež zistilo, že aróniová šťava má ochranné účinky proti poškodeniu pečene u potkanov. Autori štúdie naznačujú, že účinok môže byť spôsobený antioxidačnou aktivitou árie.

Ďalšia štúdia na hlodavcoch z roku 2017 zistila, že aróniová šťava pomáha znižovať závažnosť príznakov u potkanov s poškodením žalúdočnej výmurovky.

Štúdia naznačuje, že v tomto prípade môže byť prínos arónie spôsobený tým, že zvyšuje produkciu hlienu, ako aj jej schopnosť bojovať proti oxidačnému stresu .

Zdravie tepien a krvných ciev

Štúdia z roku 2015 zistila, že arónia môže chrániť pred ochorením koronárnych artérií . Predpokladalo sa, že Aronia chráni pred plakmi, ktoré sa vyvíjajú vo vnútri tepien.

Výťažky z arónie aj z čučoriedok prispeli k uvoľneniu tkaniva, čo umožnilo lepšie prekrvenie. Je to dôležité, pretože mnoho kardiovaskulárnych chorôb má za následok stvrdnutie artérií a zníženú schopnosť relaxácie krvných ciev. To môže tiež znamenať pokles krvného tlaku .

Z troch testovaných extraktov mala najsilnejšie účinky arónia. Vedci dospeli k záveru, že extrakty by mohli mať významný prínos pri liečení cievnych ochorení.

Štúdia z roku 2013 tieto zistenia podporila. Vedci zistili, že arónia účinne znižuje krvný tlak a môže pomôcť pri boji s vysokým krvným tlakom v tepnách.

Nutričné ​​informácie

Špecifická rovnováha živín v arónii sa bude líšiť v závislosti od spôsobu, akým bola pestovaná a pripravená, ako sa uvádza v prehľade . V prehľade sa uvádzajú faktory, ako je dátum zberu a miesto pestovania bobúľ.

Podobne ako iné bobule, aj v arónii je známe, že je bohatá na živiny. Niektoré z nutričných údajov navrhnutých v prehľade zahŕňajú nasledujúce:

vitamíny

vitamín C: 137 – 270 miligramov na kilogram (mg / kg)

folát: 200 mikrogramov na kilogram (μg / kg)

vitamín B-1: 180 μg / kg

vitamín B-2: 200 μg / kg

vitamín B-6: 280 μg / kg

niacín: 3 000 μg / kg

kyselina pantoténová: 2 790 μg / kg

tokoferoly: 17,1 mg / kg

vitamín K: 242 μg / kg

minerály

sodík: 26 mg / kg

draslík: 2 180 mg / kg

vápnik: 322 mg / kg

horčík: 162 mg / kg

železo: 9,3 mg / kg

zinok: 1,47 mg / kg

Všetky hmotnosti sú hmotnosťou čerstvých bobúľ.

Ľudia môžu jesť bobule arónie v mnohých formách, vrátane čerstvých a odšťavených.

Môžu sa tiež použiť ako prísada do pekárenských výrobkov a iných receptov alebo sa môžu brať vo forme extraktu prostredníctvom rôznych doplnkov výživy.

Potraviny a nápoje, v ktorých sa dá arónia použiť, zahŕňajú:

  • zdravé šťavy
  • koláče
  • sušienky
  • víno
  • džem
  • čaj
  • džúsy

0
    0
    Košík
    Váš košík je prázdnyNávrat do obchodu