Ovocné šťavy boli veľmi dlho považované za nepriateľa číslo jedna v oblasti zdravej výživy. Za tento fakt mohol akútny nedostatok informácií, ktorý postavil 100% ovocné šťavy na jednu úroveň s bežným džúsom. Poznáte ich. Plné regály džúsov v obchodných centrách lákajú na kreatívne obaly i netradičné príchute. Ak si však prečítate ich zloženie, zistíte, že sa v nich nachádza minimum biologicky aktívnych látok.
Ovocná šťava je však úplne iný level. Použitím kvalitných surovín a šetrných postupov umožňuje ovocnej šťave zachovať si prospešné vitamíny a minerály. Podstatný je tiež podiel rozpustnej vlákniny, ktorá slúži ako výživa pre črevné baktérie nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu i imunitného systému. Samozrejme, v ovocných šťavách sa nachádza cukor, a preto je dôležité brať ich ako doplnok pitného režimu. Predstavujú prospešný zdroj sacharidov na doplnenie energie a biologicky aktívnych látok podporujúcich zdravie.
Na druhej strane, keď sa zameriame na džúsy objavíme tekutinu s množstvom cukru bez akejkoľvek biologickej hodnoty. Problémom je extrémne ošetrovanie, ktoré ma predĺžiť trvanlivosť výrobku a zabezpečiť stabilizáciu výrobku na dlhú dobu. Ošetrovanie pomocou vysokých teplôt však má za následok, že okrem možných patogénov a baktérií dôjde i degradácii vitamínov pochádzajúcich z ovocia. Rovnako sa v bežných džúsoch nenachádza ani rozpustná vláknina.
Ďalším problémom, s ktorým sa pri džúsoch stretávame, je pridaný cukor a umelé arómy, ktoré majú zabezpečiť jeho lepšiu chuť. V pravých a kvalitných ovocných 100% šťavách sa s pridaným cukrom a arómami nestretnete. Produkty sa spoliehajú na to, čo je ukryté v samotnom ovocí a snažia sa vyťažiť z neho, čo najviac. Tajomstvo ukryté v 100% ovocných šťavách je, že sa nesnažia priniesť potešenie len pre naše chuťové poháriky. Snažia sa podporiť i náš organizmus a priniesť nám poriadnu dávku zdravia v každom pohári. Spoľahnúť sa na prírodu im však vôbec neuberá na dokonalej chuti.