Diagnóza cukrovky (diabetes mellitus) často znamená prísny zákaz väčšiny ovocných štiav kvôli vysokému obsahu cukru. Existuje však výnimka, ktorú vedci aj lekári čoraz častejšie skloňujú – Arónia čiernoplodá. Táto slovenská superpotravina nie je len “povolená”, ale priamo odporúčaná ako doplnok pri liečbe cukrovky a inzulínovej rezistencie. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo je 100 % BIO šťava ZAMIO bezpečná voľba a ako pomáha stabilizovať glykémiu.


Rýchla odpoveď pre tých, čo sa ponáhľajú: Áno, arónia je vhodná pre diabetikov. Na rozdiel od bežného ovocia obsahuje prírodné sladidlo sorbitol, ktoré nezvyšuje hladinu cukru v krvi prudko. Navyše, látky v arónii pomáhajú telu lepšie využívať inzulín.


Prečo je arónia iná ako jablko alebo pomaranč?

Väčšina ovocných štiav spôsobí v tele diabetika “cukrový šok” – prudký nárast glukózy. Arónia je iná vďaka svojmu unikátnemu chemickému zloženiu:

  1. Sorbitol namiesto glukózy: Arónia obsahuje vysoký podiel sorbitolu. Je to prírodné sladidlo, ktoré sa v tele metabolizuje bez potreby inzulínu. Preto má arónia nízky glykemický index (GI).

  2. Bojovník proti inzulínovej rezistencii: Kľúčovú rolu hrajú antokyány (tmavé farbivo). Štúdie naznačujú, že tieto silné antioxidanty zlepšujú citlivosť buniek na inzulín. To znamená, že telo dokáže cukor z krvi “upratať” efektívnejšie.

  3. Ochrana ciev: Cukrovka často poškodzuje cievy a zrak (diabetická retinopatia). Arónia spevňuje cievne steny a chráni ich pred zápalmi, čím rieši nielen hladinu cukru, ale aj sprievodné komplikácie diabetu.

100 % Šťava ZAMIO: Istota bez pridaného cukru

Pri výbere produktu je pre diabetika kľúčová čistota. Mnohé “sirupy” v obchodoch obsahujú len malé percento ovocia a veľa glukózovo-fruktózového sirupu.

V ZAMIO v Michalovciach vyrábame šťavu, ktorá je:

  • 100 % vylisovaná z plodov: Žiadny koncentrát riedený vodou.

  • Bez pridaného cukru: Obsahuje len prirodzene sa vyskytujúce sacharidy.

  • BIO certifikovaná: Pestovaná bez chémie, čo je pre zaťažený organizmus diabetika zásadné.

Ako dávkovať aróniu pri cukrovke?

Aj pri superpotravinách platí “všetko s mierou”. Pre diabetikov 2. typu a ľudí s prediabetom (inzulínovou rezistenciou) odporúčame:

  • Denná dávka: 30 až 50 ml.

  • Kedy užívať: Ideálne po jedle. Šťava pomôže spomaliť vstrebávanie cukrov z jedla do krvi.

  • Riedenie: Šťavu si môžete rozriediť s vodou v pomere 1:3. Získate tak osviežujúci nápoj, ktorý chutí, no neškodí.

Záver

Arónia a cukrovka nejdú proti sebe – naopak, sú to spojenci. Pravidelné pitie malého množstva kvalitnej šťavy z arónie môže byť chutným spôsobom, ako udržať cukor na uzde. Vyskúšajte silu prírody s produktmi ZAMIO a doprajte si zdravie bez výčitiek.


×
Váš košík
Košík je prázdny.
Nakupovať
0,00
Poštovné bude prepočítané pri pokladni
Prehľad ochrany osobných údajov

Táto webová stránka používa cookies, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Informácie o súbore cookie sa ukladajú vo keď požadovanú stránku a vykonávate funkciu, ako je rozpoznanie vašej stránky, vrátiť sa na našu webovú stránku, a pomôcť nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webových stránok sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.