Na to, aby ste vedeli spoznať ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov, musíte najprv pochopiť, aký vplyv má na hladinu cukru v krvi. Diabetici musia byť obzvlášť opatrní pri výbere potravín, ktoré konzumujú, pretože ich organizmus nedokáže efektívne spracovať cukry. To znamená, že ovocie s vysokým obsahom cukru môže spôsobiť nežiaduce výkyvy v hladine glukózy v krvi. Avšak, nie všetky druhy ovocia sú pre diabetikov nevhodné. Niektoré majú nízky glykemický index, čo znamená, že ich konzumácia nespôsobuje žiadne negatívne výkyvy.

Ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov – základom je glykemický index

Ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov by ste mali vyberať podľa glykemického indexu (GI). Glykemický index je mierou, ktorá hodnotí, ako rýchlo a na akú úroveň daná potravina zvýši hladinu glukózy v krvi. Ovocie s nízkym GI, medzi ktoré patria čerešne, jablká, hrušky, slivky či grapefruit, je pre diabetikov vhodnejšie, pretože spôsobuje pomalšie a menej výrazné zvýšenie.

Druhy ovocia s nízkym GI

Medzi ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov a má zároveň nízke GI, patria:

Čerešne

Čerešne majú nielenže nízky GI, ale taktiež obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré vedia znižovať zápal v tele. Nehovoriac o tom, že pomáhajú aj pri zlepšovaní inzulínovej citlivosti.

Jablká a hrušky

Jablká a hrušky sú ďalšie druhy ovocia s nízkym glykemickým indexom, ktoré môžu diabetici konzumovať bez obáv z prudkého zvýšenia hladiny cukru v krvi. Tieto druhy ovocia majú zároveň vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha spomaľovať trávenie a absorpciu cukrov.

Slivky a grapefruit

Diabetici môžu konzumovať aj slivky a grapefruit. Spolu s nízkym GI majú vysoký obsah vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Dokonca grapefruit je známy svojimi pozitívnymi účinkami na metabolizmus a vie pomôcť pri regulácii hmotnosti. Avšak, pri jeho konzumácii si dávajte pozor. V niektorých prípadoch môže robiť problémy v kombinácii s liekmi na diabetes.

Ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov a obsah vlákniny

Ak hľadáte ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov, myslite aj na obsah vlákniny. Táto látka spomaľuje trávenie, čím pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Cukrovkári sa preto nemusia báť konzumovať ani ovocie, ktoré je na ňu bohaté. Do tejto kategórie spadajú napríklad maliny, černice, jahody alebo kivi. Maliny a černice majú navyše nízky obsah cukru a vysoký obsah antioxidantov, ktoré podporujú celkové zdravie.

Je však dôležité uvedomiť si, že aj pri konzumácii ovocia s nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom vlákniny by mali diabetici dbať na primerané porcie. Prejedanie sa aj zdravým ovocím môže viesť k nežiaducim negatívnym účinkom. Pred zaradením väčšieho množstva sliviek, jabĺk či hrušiek najprv toto rozhodnutie skonzultujte s lekárom.

Základom je vyvážená strava

Ďalším faktorom, ktorý treba brať do úvahy, je celkový životný štýl. Ovocie by malo byť súčasťou vyváženej stravy, ktorá zahŕňa dostatok bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. A, samozrejme, kľúčová je aj pravidelná fyzická aktivita.

Na záver musíme spomenúť, že ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov najviac sa odvíja od zdravotného stavu jednotlivca. Druhy s nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom vlákniny sú všeobecne najlepšie, no aj v tomto prípade platí, že to s nimi netreba preháňať a pred ich zaradením do jedálnička je dobré skonzultovať toto rozhodnutie s odborníkom. Správna voľba ovocia a vyvážená strava vám vedia pomôcť udržať stabilnú hladinu cukru v krvi a podporiť celkové zdravie.

×
Váš košík
Košík je prázdny.
Nakupovať
0,00
Poštovné bude prepočítané pri pokladni
Prehľad ochrany osobných údajov

Táto webová stránka používa cookies, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Informácie o súbore cookie sa ukladajú vo keď požadovanú stránku a vykonávate funkciu, ako je rozpoznanie vašej stránky, vrátiť sa na našu webovú stránku, a pomôcť nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webových stránok sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.