Mimoriadna akcia ARÓNIA a Granátové jablko -10%
_

Na to, aby ste vedeli spoznať ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov, musíte najprv pochopiť, aký vplyv má na hladinu cukru v krvi. Diabetici musia byť obzvlášť opatrní pri výbere potravín, ktoré konzumujú, pretože ich organizmus nedokáže efektívne spracovať cukry. To znamená, že ovocie s vysokým obsahom cukru môže spôsobiť nežiaduce výkyvy v hladine glukózy v krvi. Avšak, nie všetky druhy ovocia sú pre diabetikov nevhodné. Niektoré majú nízky glykemický index, čo znamená, že ich konzumácia nespôsobuje žiadne negatívne výkyvy.

Ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov – základom je glykemický index

Ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov by ste mali vyberať podľa glykemického indexu (GI). Glykemický index je mierou, ktorá hodnotí, ako rýchlo a na akú úroveň daná potravina zvýši hladinu glukózy v krvi. Ovocie s nízkym GI, medzi ktoré patria čerešne, jablká, hrušky, slivky či grapefruit, je pre diabetikov vhodnejšie, pretože spôsobuje pomalšie a menej výrazné zvýšenie.

Druhy ovocia s nízkym GI

Medzi ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov a má zároveň nízke GI, patria:

Čerešne

Čerešne majú nielenže nízky GI, ale taktiež obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré vedia znižovať zápal v tele. Nehovoriac o tom, že pomáhajú aj pri zlepšovaní inzulínovej citlivosti.

Jablká a hrušky

Jablká a hrušky sú ďalšie druhy ovocia s nízkym glykemickým indexom, ktoré môžu diabetici konzumovať bez obáv z prudkého zvýšenia hladiny cukru v krvi. Tieto druhy ovocia majú zároveň vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha spomaľovať trávenie a absorpciu cukrov.

Slivky a grapefruit

Diabetici môžu konzumovať aj slivky a grapefruit. Spolu s nízkym GI majú vysoký obsah vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Dokonca grapefruit je známy svojimi pozitívnymi účinkami na metabolizmus a vie pomôcť pri regulácii hmotnosti. Avšak, pri jeho konzumácii si dávajte pozor. V niektorých prípadoch môže robiť problémy v kombinácii s liekmi na diabetes.

Ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov a obsah vlákniny

Ak hľadáte ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov, myslite aj na obsah vlákniny. Táto látka spomaľuje trávenie, čím pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Cukrovkári sa preto nemusia báť konzumovať ani ovocie, ktoré je na ňu bohaté. Do tejto kategórie spadajú napríklad maliny, černice, jahody alebo kivi. Maliny a černice majú navyše nízky obsah cukru a vysoký obsah antioxidantov, ktoré podporujú celkové zdravie.

Je však dôležité uvedomiť si, že aj pri konzumácii ovocia s nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom vlákniny by mali diabetici dbať na primerané porcie. Prejedanie sa aj zdravým ovocím môže viesť k nežiaducim negatívnym účinkom. Pred zaradením väčšieho množstva sliviek, jabĺk či hrušiek najprv toto rozhodnutie skonzultujte s lekárom.

Základom je vyvážená strava

Ďalším faktorom, ktorý treba brať do úvahy, je celkový životný štýl. Ovocie by malo byť súčasťou vyváženej stravy, ktorá zahŕňa dostatok bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. A, samozrejme, kľúčová je aj pravidelná fyzická aktivita.

Na záver musíme spomenúť, že ovocie, ktoré je vhodné pre diabetikov najviac sa odvíja od zdravotného stavu jednotlivca. Druhy s nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom vlákniny sú všeobecne najlepšie, no aj v tomto prípade platí, že to s nimi netreba preháňať a pred ich zaradením do jedálnička je dobré skonzultovať toto rozhodnutie s odborníkom. Správna voľba ovocia a vyvážená strava vám vedia pomôcť udržať stabilnú hladinu cukru v krvi a podporiť celkové zdravie.

0
    0
    Košík
    Váš košík je prázdnyNávrat do obchodu