Hovorí sa, že v prípade konzumácie cvikly sa delíme na dva tábory. Buď cviklu milujeme, alebo ju úprimne nemôžeme ani cítiť. Pravdou však je, že cvikla vyniká mnohými obdivuhodnými vlastnosťami a bola by obrovská chyba nedať jej šancu. Okrem toho, vždy môžete cviklu vyskúšať v kombinácii s ovocnými šťavami, ktoré jej chuť osviežia. Sú vhodnou možnosťou, ako naservírovať cviklu i svojim deťom. Dnes vám o vlastnostiach cvikly prezradíme viac. Ak ju milujete, veríme, že vás potešia. A ak ju nemáte príliš v láske, nastáva najvyšší čas dať jej šancu v nových kombináciách, ktoré potešia i tých najnáročnejších.
Cvikla – všetko, čo by ste o nej mali vedieť
Naša príroda ukrýva obrovské bohatstvo. Odpoveď na podporu zdravia a prevenciu pred celým spektrom ochorení sa skrýva práve v jej bohatstve. Nikoho snáď neprekvapí, že cvikla je bohatá na biologicky aktívne látky. Cvikla je nabitá vitamínmi a minerálmi, pritom však obsahuje len minimálne množstvo tukov a kalórií. Nájdeme v nej tiež organické dusičnany a farbivá, ktoré rovnako hrajú dôležitú úlohu v podpore zdravia.
Vedeli ste však napríklad, že cvikla dokáže zlepšiť športový výkon? Zodpovedné sú za to organické dusičnany, ktoré zvyšujú činnosť mitochondrií v bunkách svalových vlákien. Práve mitochondrie sú zodpovedné za produkciu energie.
Účinná i v boji proti zápalom
Chronické zápaly sú pre organizmus mimoriadne nebezpečné a môžu byť spúšťačom ďalších závažných zdravotných ochorení. Cvikla obsahuje vysoké percento protizápalových látok (pigmenty s názvom betalaíny), ktoré bojujú proti zápalom a tlmia ich. Chronické zápaly bývajú často spájané s ochoreniami, ako je cukrovka, obezita, choroby kardiovaskulárnej sústavy, ochorenia pečene i rakovina. Neberte ich na ľahkú váhu.
Zamerajte sa na cviklu a zaraďte ju vo forme lahodný štiav do svojho jedálnička aspoň raz týždenne. Vychutnáte si skvelú chuť spojenú s poriadnou náložou aktívnych látok.
foto zdroj adobe.stock.com