Táto webová stránka používa cookies. Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním cookies. Viac informácií
100% šťava BIO Arónia 700ml
4,74 € 4,99 € -5% S DPH
Dodanie: do 2 dní
100% šťava BIO Arónia 5L
1 Recenzia(e)
18,99 € 19,99 € -5% S DPH
Dodanie: do 2 dní
100% šťava BIO Arónia 3L
1 Recenzia(e)
14,24 € 14,99 € -5% S DPH
Dodanie: do 2 dní
Smoothie prášok BIO ARÓNIA 100g
3,80 € 4,00 € -5% S DPH
Dodanie: do 2 dní
100% šťava BIO Rakytník 700ml
8,54 € 8,99 € -5% S DPH
Dodanie: do 2 dní
100% šťava BIO Arónia - BIO Jablko 700ml
3,79 € 3,99 € -5% S DPH
Dodanie: do 2 dní
Sušené plody BIO Arónia 500 g – klasik
7,98 € 8,40 € -5% S DPH
Dodanie: do 2 dní
Arónia BIO sušené plody 250g – klasik
4,28 € 4,50 € -5% S DPH
Dodanie: do 2 dní

Arónia čiernoplodá (lat. Aronia melanocarpa)

Arónia čiernoplodá (lat. Aronia melanocarpa), iným menom jarabina čierna, temnoplodec alebo chokeberry, je opadavý ker dorastajúci do výšky 0-5-3m z čeľade ružovité (Rosaceae). Je vzdialene príbuzná s hruškou a jarabinou.

Arónia je považovaná sa superplodinu vďaka jej zrelým tmavo fialovým až čiernym plodom - malviciam, ktoré dozrievajú koncom augusta až začiatkom septembra.

Arónia čiernoplodá

Účinky na ľudské zdravie

Plody arónie majú blahodarný vplyv na krvný obeh, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Odporúčajú sa pri arteroskleróze. Prospešné sú aj pri cukrovke – obsahujú totiž prírodný sorbit – sladidlo vhodné aj pre diabetikov. Cenný je nielen obsah vitamínov, ale aj bioflavonoidov, rutínu pre pevné cievy, ktoré sa z plodov extrahuje na výrobu liečiv, ďalej železa, jódu, fluóru, mangánu a ďalších mikroelementov, nevyhnutných pre pevné zdravie a vitalitu.

Plody arónie (malvice) sú bohatým zdrojom polyfenolických zlúčenín, minerálnych látok (železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík, mangán, jód a bór), vitamínov (A, B, C, E, K a P) a trieslovín. Od ostatného ovocia sa líši vysokým obsahom sorbitolu a polyfenolických látok.

Polyfenolické zlúčeniny sú zodpovedné za úžasné liečivé účinky arónie. Arónia má oproti čučoriedkam a brusniciam vyšší obsah týchto zlúčenín (polyfenolické kyseliny, prokyanidiny, anthokyany a flavonoly). Obsah týchto zlúčenín je závislý na rôznych faktoroch napr. lokalita rastu, obdobie zberu a spôsob spracovania.

Sorbitol je prírodné sladidlo, ktoré je vhodné pre diabetikov. Má polovičnú sladivosť než bežný cukor a v organizme sa mení na fruktózu. (Diabetik by si ho mal zarátať do denného príjmu sacharidových jednotiek (SJ). 12 g sorbitolu = 1 SJ. Pre zaujímavosť treba uviesť, že aj 12 g repného cukru = 1 SJ. Sorbitol má ale oproti cukru nižší glykemický index. To znamená, že glykémia - hladina krvného cukru po ňom stúpa pomalšie.)

  • Plody možno konzumovať priamo ako aj použiť pri príprave pokrmov ako náhradu za čučoriedky, na výrobu štiav, džemov,
  • Šťava z bobúľ má trpkasto trieslovinovú chuť s vysokým obsahom vitamínu C a antioxidantov.
  • Arónia sa používa aj na výrobu príchutí alebo potravinárskych farbív do nápojov alebo jogurtov, napríklad miesto košenilovej červenej.
  • Plody arónie čiernoplodej sú spracovávané na výrobu vína.
  • Rastúci záujem spotrebiteľov o zvýšenie príjmu potravinových doplnkov s antioxidačnými schopnosťami z rastlinných zdrojov, ako sú farebné bobuľovité či citrusové plody, zeleninaobilniny a korenie predznačuje potenciálnu hodnotu ARÓNIE stať sa FUNKČNOU POTRAVINOU – NUTRICIENTOM.

Úspešnosť ako liečivo

Arónia ako bohatý zdroj antioxidantov môže byť prospešná v prevencii ochorení spôsobených oxidačným stresom. Medzi prípadmi, kde sa podľa hodnotenia predbežných výsledkov ukazujú výhody antokyánov v arónii, sú napríklad kolorektálny karcinóm (Lala et al. 2006), kardiovaskulárne choroby (Bell&Gochenaur 2006), chronické zápaly (Han et al. 2005), žalúdočné poruchy (peptický vred) (Valcheva-Kuzmanova et al. 2005), zápal oka (uveitída) (Ohgami et al. 2005) a pečeňové zlyhanie (Valcheva-Kuzmanova et al. 2004). Pri meraní antioxidačnej schopnosti – kapacity absorpcie kyslíkových radikálov – vykazuje arónia jednu z najvyšších doteraz zaznamenaných hodnôt.

Obsahové látky

Plody arónie majú vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov. Arónia je predmetom záujmu vedcov vďaka svojmu tmavo purpurovému, takmer čiernemu sfarbeniu, ktoré vzniká vysokým obsahom fenolových zlúčenín, najmä antokyánov. Celkový obvsah polyfenolov je 1752mg na 100g sušiny. Celkový obsah antokyánov je 1480mg na 100g sušiny  a proantokyanidínov 664mg na 100g v čerstvej hmote. Tieto hodnoty patria k najvyšším meraným množstvám v rastlinách (údaj k roku 2014).

Analýzou polyfenolov v arónii sa zistili tieto jednotlivé chemické látky (vyskytujúce sa v rastlinách): kyanidín-3-galaktozid, epikatechín, kyselina kávová, quercetín, delfinidín, petunidín, pelargonidín, peonidín a malvidín. Všetky okrem kyseliny kávovej sú zo skupiny flavonoidov. Sú to fenolové antioxidanty.

Podľa dostupných informácií rastliny produkujú pigment hlavne v šupke bobúľ na ochranu semien proti ultrafialovému žiareniu. Absorpciou UV žiarenia v ultrafialovo-purpurovom spektre pigmenty filtrujú intenzívne slnečného svetlo, a zohrávajú úlohu v ochrane zárodku pred poškodením. Žiarivo farebné pigmentácie tiež priťahujú vtáky a zvieratá ku konzumácii ovocia a rozširovaniu semien v ich truse.

Antokyány prispievajú nielen k natrpklej chuti (čo odrádza škodcov a infekcie), ale tiež zabezpečujú aj mimoriadnu antioxidačnú silu, ktorá čelí oxidačnému stresu v ovocí počas fotosyntézy.

Pestovanie

Arónia je nenáročná na pôdu a pestovanie. Arónia dobre znáša aj zamokrené pôdy a je odolná voči škodcom a chorobám.

Zamio bio potraviny

Úroda

Plody arónie dozrievajú v polovici leta. No pri zbere prezretých plodov po prvých mrazoch sa sa zmierňuje ich trieslovinová chuť. Chránime ich pred vtákmi, ktorí ich inak môžu skonzumovať ešte pred zberom. Plody arónie sa ľahko udržujú zmrazené bez toho, aby sa obsah cenných látok znížil. Tepelná úprava spôsobuje rozklad niektorých vitamínov, napr. vitamínu C.

Liečivé účinky ARÓNIE - jarabiny čiernoplodej

• Arónia je radená za funkčnú potravinu s vlastnosťami "SUPERPLODINY", má vysoký obsah polyfenolických zlúčenín (antokyány, flavonoly, polyfenolické kyseliny, prokyadinnýni), vysoký obsah vitamínov (A,B,C,E, K a P), minerálnych látok a stopových prvkov (železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík, mangán, jód, a bór), trieslovín.
• Arónia má spomedzi ovocia najvyššie ANTIOXIDAČNÉ účinky (preukázateľne vyššie ako čučoriedky a brusnice) a DETOXIKUJE organizmus, vychytáva voľné radikály a ťažké kovy
• Prečisťuje a lieči pečeň a obličky
• Prevencia pred vznikom rakovinových ochorení a nádorov
• Priaznivo vplýva na organizmus po chemoterapii a žiarení
• Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam (reguluje hladinu LDH a HDL cholesterolu v krvi, zvyšuje pružnosť ciev, prevencia pred arteriosklerózou, pôsobí protiskleroticky)
• Znižuje vysoký krvný tlak, prevencia pre infarktom, mŕtvicou
• Prevencia a liečba zeleného a šedého zákalu, ochrana očí pred UV žiarením
• Posilňuje IMUNITNÝ SYSTÉM
• Prírodné antidepresívum, podporuje funkciu mozgu, zlepšuje pamäť a koncentráciu
• Zmierňuje migrény, náladovosť, predmenštuačný syndróm (PMS), zlepšuje priebeh menopauzy
• Prevencia pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou
• Zabraňuje vzniku cukrovky a zlepšuje priebeh cukrovky (obsahuje sorbit - prírodné sladidlo vhodné pre diabetikov)
• Prečisťuje lymfatický systém
• Prevencia pred vznikom cýst v prsníkoch, zmenšenie a liečba cýst
• Zmierňuje edémy (opuchy)
• Zlepšuje ochorenia pokožky (ekzém, akné, strie, hojenie rán a popálenín), zlepšuje pružnosť pokožky (kolagén) a spomaľuje proces starnutia
• Antiseptické účinky a antibiotické účinky
• Stimuluje funkciu štítnej žľazy a harmonizuje hormonálny systém, zlepšuje a reguluje sekréciu hormónov a pomáha pri ochorení štítnej žľazy a jej zväčšení (struma)
• Eliminuje žalúdočné problémy (lieči žalúdočné vredy a zápaly žalúdka), chráni črevá a tráviace ústrojenstvo
• Znižuje riziko arteriosklerózy
• Zmierňuje a lieči chudokrvnosť (anémia), má pozitívny vplyv na pružnosť a pevnosť ciev, liečba žilových ochorení (podkožné žilky -spider žíl, kŕčové žily, bércové vredy, brnenie v nohách, tras končatín, prevencia pred upchávaním ciev v nohách)
• Prevencia a liečba reumatických ochorení: reuma, artritída a dna

Použite ovocia:


Zrelé plody môžu byť konzumované v čerstvom stave. Najchutnejšie sú od Septembra. Dostatočným množstvom je jesť asi 30 plodov za deň.

Toto množstvo stačí na dennú potrebu vitamínu P- rutínu a ďalších aktívnych látok z tohto ovocia.

Najdôležitejším produktom Arónie sú ovocné šťavy lisované za studena, následne jemne pasterizované pri 75 °C. Životnosť takto vyrobenej ovocnej šťavy sú až dva roky.

Šťavu odporúčame piť maximálne trikrát za deň po 50ml (pól deci). Najvhodnejšie je toto množstvo rozriediť s cca 200ml vody.

Šťava Arónie je vhodná ako prevencia proti závažným ochoreniam pečene a ďalších orgánov a tráviaceho traktu. Šťava Arónie je najsilnejším prírodným antioxidantom.

Pre zdravých ľudí s účelom prevencie odporúčame vypiť 30-50ml zriedeného džúsu napríklad dve hodiny po jedle. Konzumácia šťavy z Arónie umožňuje dlhý a zdravý život.

Plody Arónie môžu byť aj sušené a skladované na čaj.



Ďalšie spôsoby využitia plodov Arónie:


sirup, džem, želé, doplnok ovocných jogurtov, kompóty, zmiešané ovocné džúsy napríklad s jablkom, pomarančom alebo iných ovocí.

Z Arónie sa môže vyrábať aj víno alebo brandy.

Aktívne a výživné látky v týchto prípadoch sa zachovajú na 100%. Jarabina čierna je "liekom" vo forme jedla.

V ľudovej medicíne sa Arónia používa hlavne ako za studena lisovaná ovocná šťava alebo sirup.

Z jedného kilogramu čerstvého, nepoškodeného ovocia získame 500 - 600ml hustej šťavy tmavej, takmer čiernej farby, ktorá je konzervovaná pasterizáciou v sklenených nádobách.

Takáto šťava sa používa zriedená vo vode, čaji alebo inej ovocnej šťave. Koncentrovanú, za studena lisovanú šťavu je nutné používať s opatrnosťou, rovnako ako ostatné liečivé rastliny.

Maximálnu dávku odporúčame trikrát denne po 50ml.

Na jeseň môžu byť pozbierané aj listy Arónie, ktoré sa sušia a používajú na prípravu čaju.