Brusnica je nízky ovocný ker, ktorý dorastá do výšky približne 25 centimetrov. Plody brusnice sú malé červené bobuľky, ktoré sú zdrojom obrovského množstva vitamínov. Brusnice sú bohatým zdrojom vitamínu C, A, K, karoténu, vlákniny a antioxidantov. Obsahujú kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a kyselinu šťaveľovú. Bohaté sú na minerálne látky, ako je magnézium, kalcium, mangán, fosfor a sodík. Väčšina ľudí vyhľadáva brusnice pri liečbe močových ciest a obličiek. Pripisuje sa im vplyv na prevenciu rakoviny hrubého čreva a srdcovo-cievnych ochorení. Znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú stabilizovať rytmus srdca.

Moruša : V našich podmienkach rozpoznávame morušu bielu, čiernu a červenú. Jej plody sú podobné malinám preto sa jej aj hovorí Stromová malina. Plody obsahujú veľa organických kyselín – kyselinu citrónovú a jablčnú, vitamíny C,B,K,A, a E, minerály – železo, draslík, horčík a mangán. Plody Moruše majú veľké množstvo antioxidačných antokyánov. Liečivých vlastností čiernej moruše je naozaj veľa. Má protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobí upokojujúco na naše horné dýchacie cesty. Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku. Je vhodná ako prevencia pred nádorovým ochorením.

Malina: Malina je plod ostružiny malinovej. Maliny majú typickú jemnú a lahodne kyslastú chuť. Obsiahnuté farbivo v malinách patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Plody, šťava a ďalšie výrobky z malín sú cenné pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach (zápal priedušiek, reuma), zlepšujú zdravotný stav fajčiarov a alkoholikov, odporúčajú sa aj pri Alzheimerovej chorobe, zmierňujú silné menštruačné krvácanie, problémy s obličkami a močovým mechúrom. Obsahujú vitamín A, skupinu B vitamínov, C a E významné množstvo minerálov.

Čierna ríbezľa je známa ako prírodný bojovník proti chorobám. Malé bobuľky čiernych ríbezlí sa vyznačujú typickou nezameniteľnou vôňou a chuťou. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, uvádza sa, že na 100 g bobúľ od 150 až 220 mg. Ďalej plody čiernej ríbezle obsahujú veľmi dôležitý vitamín P, E a B, vzácne petíny, flavonoidy, aminokyseliny, glutamín a asparagín, tiež minerály predovšetkým vápnik, železo, horčík, draslík a mangán. Sú vynikajúcim pomocníkom pre posilnenie imunity, činnosti srdca a svalov, majú pozitívny účinok na cievy, na liečbu kŕčových žíl a uľavujú od problémov s trávením.

Cvikla, alebo červená repa je u nás pomerne zaužívanou zeleninou známou už v starovekom lekárstve. Cvikla síce nechutí každému, má však toľko zdraviu prospešných vitamínov a minerálov, že si ju musíte zamilovať! Pomáha pri problémoch s pečeňou a obličkami, má protirakovinové účinky, zbavuje organizmus toxických látok reguluje krvný obeh, znižuje krvný tlak a cholesterol, uľahčuje liečbu chrípky a nachladnutia, zmierňuje infekcie dýchacích ciest, pomáha pri črevných a žalúdočných problémoch, predchádza zápche, pomáha pri nadváhe,lieči ekzémy a pod. Červená repa je zdrojom cenných látok. Obsahuje: vlákninu, vitamín E, meď, zinok, draslík, horčík, vápnik, kremík, železo, kyselinu listovú, jód, vitamíny skupiny B, vitamín C

Černice sú veľmi rozšírené a obľúbené bobuľové ovocie. Rastú nielen na okrajoch lesov, ale aj popri plotoch záhrad. Málokto však vie, že černice sú mimoriadne zdravé lebo sú doslova nabité vitamínmi. Obsahujú množstvo vitamínov A, B, C, E a K. Okrem toho sú bohatým zdrojom vápnika a horčíka. Obsahujú flavonoidy, ktoré pôsobia antioxidačne. Zbavujú telo škodlivých látok a tak znižujú riziko vzniku nádorov. Obsahujú tiež množstvo polyfenolov. Tie majú za úlohu blokovať tvorbu krvných ciev a tak zabraňujú vyživovaniu rakovinových buniek. Sú prospešné pre ľudí, ktorí už rakovinou trpia lebo pomáhajú zmierniť negatívne následky chemoterapie.

Čučoriedka lesná patrí medzi jedno z najzdravších ovocí na svete. Modrofialové sfarbenie je znakom  vysokého antioxidačného účinku. Čučoriedky sú veľmi vhodným ovocím pre diabetikov, znižujú hladinu cukru v krvi.  Okrem toho, že majú vynikajúcu chuť, dopĺňajú organizmus vitamínmi, antioxidantmi a potrebnými minerálmi. Obsahujú vitamíny A, E, C, B1, B2, B6, kyselinu listovú, minerály najmä vápnik, železo, zinok, fosfor, meď, horčík a taktiež vysoké množstvá betakaroténu. Nesmieme zabúdať ani na vlákninu, ktorá upravuje zápchu aj hnačku, pomáha vylučovať toxické látky z tela. Čučoriedky znižujú hladinu cholesterolu a zároveň pôsobia pozitívne na pokožku, vlasy, nechty a prospieva štíhlej línii. Chránia imunitný systém a telové bunky pred voľnými radikálmi, zvyšujú odolnosť organizmu proti infekciám, pomáhajú pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení a udržiavajú zdravý cievny systém.

Naše babky už oddávna používajú Čučoriedky pre deti ako liek na hnačky. Pretože držia v tele vodu, pôsobia protizápalovo a utišujú vracanie. To, čo sa traduje o mrkve, nevie sa ešte o čučoriedkach. Aj tie totiž zlepšujú zrak. Pravidelne by ich mal konzumovať každý, kto dlho pracuje na počítači – oči sa s čučoriedkami unavia neskôr.

Kvet bazy čiernej: Baza je u nás pomerne rozšírená plodina. Dlhodobo sa tradujú mnohé recepty spojené s jej liečivými a blahodárnymi účinkami. Kvety majú obvykle bielu až žltobielu farbu, na rozdiel od plodov, ktoré sú čierne až čierno fialové, podľa čoho má baza prívlastok čierna. Veľmi dôležité je plody prevariť, čím sa odbúra jed sambunigrín, podobne to platí aj o kvetoch, ktoré sa nesmú konzumovať surové.  Pri vnútornom použití je odvar z kvetu bazy čiernej výborný ako prevencia pred nachladnutím, pri žalúdočných problémoch, plynatosti, migréne, ale aj pri žlčníkových problémoch. Odvar sa pripravuje z jednej lyžice sušených kvetov so stopkami, ktorý sa varí 3 minúty v pol litra vody. Pokiaľ ho osladíte, pôsobí priaznivo na črevá, nesladený studený zas počas menštruačných problémov.

Rakytník rešetliakový je unikátne ovocie bohaté na kombináciu 10vitamínov – antioxidantov, 15 stopových prvkov, olejov, nenasýtených mastných kyselín a iných biologicky aktívnych látok. Šťavnaté plody rakytníka obsahujú veľké množstvo vitamínu C – v 100 g rakytníka je až 400 % dennej dávky. Obsahuje tiež vitamín A, B, D, E, F, K, P, aminokyseliny a mastné kyseliny – omega 3, 6, 7 a 9, flavonoidy (vrátane kvercetínu), triesloviny a mnohé ďalšie dôležité látky. Rakytník je silný antioxidant a zároveň nenahraditeľný pomocník pri podpore imunity alebo pri liečbe chrípky.

Jablko

Vitamíny obsiahnuté v jablku spomaľujú proces starnutia nášho organizmu. Stačí skutočne jedno jablko denne a budeme sa cítiť aj vyzerať lepšie.

Máte problémy so zápchou? – vyrieši to jablko. Podstatou jeho schopnosti predchádzať zápche a liečiť ju, je zrejme zvláštna kombinácia vlákniny a ovocných kyselín. Ak si dáte jablko jemne podusené, pomôže vám zastaviť hnačku. Postará sa o to pektín, ktorý brzdí rozvoj škodlivých mikroorganizmov v črevách a zároveň dokáže viazať a odvádzať z tela aj časť nebezpečných ťažkých kovov. Jablká urýchľujú trávenie a prečisťujú organizmus, preto sú vynikajúcou prevenciou proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Tým, že podporujú trávenie a vylučovanie škodlivých látok, pomáhajú aj pri problémoch s kĺbami. Zrejme je to vďaka ovocným kyselinám, antioxidačnému pôsobeniu flavonoidov a schopnosti pektínu zvyšovať vylučovanie.  Pomerne vysoký obsah draslíka robí z jabĺk veľmi vhodný liek na srdce.  Sladkou zložkou jablka je fruktóza – jednoduchý cukor, ktorý sa ale rozkladá spolu s jablkovou vlákninou v tele pomalšie, a udržuje hladinu cukru v krvi stabilnú.

Čo sú to flavonoidy?

Ide o skupinu polyfenolových látok, ktoré sa vyskytujú v ovocí a zelenine.  Flavonoidy sú prírodné látky, ktoré sa nachádzajú v malých množstvách v ovocí, zelenine, v kvetoch, v čaji a iných potravinách, ktoré denne prijímame. Klinické a experimentálne sledovania ukázali, že flavonoidy majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj proti tým, ktoré sa tvoria v tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy ochranou proti následkom oxidačného stresu. Normalizujú energetický metabolizmus a činnosť nervovej sústavy, a takisto sú schopné pomôcť pri vylučovaní ťažkých kovov z organizmu. Naše telo a imunitný systém sa bez nich jednoducho nezaobíde. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú veľké množstvá flavonoidov, sa spravidla dožívajú v dobrom zdraví vysokého veku a dlhé roky vyzerajú mladistvo.

Vláknina – podporuje pravidelné vyprázdňovanie, znižuje cholesterol

Meď a zinok- podporujú pevnosť nechtov a vlasov

Draslík, horčík, vápnik – zabraňujú prekysleniu organizmu, majú blahodarný vplyv pri Dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi

Kremík – je nevyhnutný pre pevnosť väzív a pružnosť ciev

Železo – podieľa sa na krvotvorbe, pomáha pri anémii

Kyselina listová – podieľa sa na správnej funkcii kardiovaskulárneho systému, podporuje rast buniek a tkanív

Jód, kobalt – odporúčajú sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek

Vitamíny skupiny B – uplatňujú sa pri látkovej premene a celkovo sú dôležité pre dobré zdravie

Vitamín C –  je najdôležitejším posilňovačom obranyschopnosti proti vírusom

Vitamín D- slnečný vitamín, dôležitý pre silné kosti a správne fungovanie svalov

Vitamín P – nevyhnutný pre ľudské telo, je to vlastne súhrné označenie pre látky flavonoidy

– zabezpečuje pevnosť kapilárnej steny

– posilnuje imunitu a pomáha v boji proti cukrovke

– zastavuje krvácanie ďasien a prospieva k ich hojeniu

– zvyšuje odolnosť voči infekciám

– znižuje hladinu cholesterolu a krvných tukov

– pôsobí proti žaludočným vredom

– silný antioxidant

Vitamín A -potrebný pre normálny rast a vývoj tela, chráni sliznice pred infekciami a je dôležitý pre dobrý zrak

Vitamín E – potrebný pre imunitu, posilnenie srdca a ciev, pôsobí na celkovú regeneráciu organizmu, spomaľuje starnutie

Vitamín K – všeobecný názov pre skupiny K1,K2,K3 , je nevyhnutný pre zrážanie krvi, podporuje funkciu pečene

Pre naše zdravie je potrebná vyvážená strava a dostatočný pohyb .

Okolo bio ovocných štiav vniklo veľa mýtov, ktoré spochybňujú ich účinky. Ako sa teda zorientovať a vybrať si to najlepšie pre zdravie?

Odborníci sa zhodujú v tom, že denne by sme mali skonzumovať 5 kúskov ovocia a zeleniny. Niekedy je to však náročná úloha. Šikovným pomocníkom sú v takomto prípade 100% bio šťavy, napr. šťava zo superplodiny arónia. Poľahky totiž doplnia časť potrebných vitamínov a minerálov a navyše zaženú hlad.

Kedy konzumovať šťavy?

Bio šťavy sú skvelým štartom do nového dňa. Ráno dodajú telu potrebnú energiu a zároveň nezaťažujú žalúdok. Ak sú čisto ovocné, ako je bio arónia, prípadne je v nich väčší podiel sladkej ovocnej zložky než tej zeleninovej, pite ich dopoludnia. Zeleninové šťavy a ich mixy s kyslastým ovocím obsahujú menej cukru, preto si ich môžete vychutnať aj popoludní a večer.
Ako často konzumovať šťavy?

Kvalitné šťavy môžete piť pokojne každý deň, dodajú vám energiu a tiež vitamíny a minerály. Pozor si však dajte na vypité množstvo. Na výrobu litra neriedenej ovocnej šťavy sa spotrebujú približne 2 kilogramy ovocia, ktoré obsahujú aj značné množstvo cukru. Ak nie ste na pitie štiav zvyknutí, zozačiatku si ich môžete doma zriediť vodou, hlavne pri pití nalačno. Deťom do 12 rokov by ste šťavy mali zrieďovať v pomere 1:1.Šťavy môžu konzumovať aj diabetici, avšak radšej zeleninové alebo práve tie zo superplodiny arónie.
Ako vyberať šťavy?

Vždy si pozorne prečítajte informácie na obale, výrobcovia majú povinnosť uvádzať presné zloženie svojich produktov. Vyberajte si len šťavy s označením 100% (bio) šťava lisovaná za studena. Tá si vďaka šetrnému procesu výroby pomocou hydraulického lisu zachováva svoje výživové hodnoty.

Do 100% bio štiav sa navyše nesmú pridávať žiadne konzervačné látky, farbivá či cukor, na rozdiel od štiav z koncentrátu. Pri jeho výrobe sa čerstvo vytlačená šťava zohrievaním zbavuje vody, čím prichádza aj o značné množstvo vitamínov. Vo fabrike sa potom koncentrát znova riedi vodou a obohacuje látkami na zvýraznenie farby a chuti.
Ako odlíšiť lisovanú šťavu od tej z koncentrátu?

Opäť odporúčame čítať informácie na obale, ale máme pre vás aj malý ťahák. 100% šťavy bývajú balené v sklenených fľašiach a niekedy ich nájdete uložené v chladiacich boxoch (nie je to pravidlom). Šťavy z koncentrátu sa naopak predávajú v tetrapakových škatuliach.

Prečo piť šťavu 100% bio arónia?

Naša firma ZAMIO má dlhoročné skúsenosti s pestovaním plodín a výrobou vysokokvalitných produktov. Pri produkcii štiav využívame techniku lisovania za studena, čím zabezpečujeme zachovávanie všetkých výživových hodnôt. Naša bio arónia je bohatá na antioxidanty, bioflavonoidy, vitamíny C, B a minerálne látky. Na trh ju dodávame ako čistú 100% bio aróniovú šťavu, ako duo arónia – jablko alebo trio arónia – rakytník – jablko. Poďte s nami zistiť, ktorá z nich je vaša obľúbená.

Odporúčame kvalitné 100% šťavy v 700 ml, 3L a 5L balení a bio sušené plody v 500g, 250g balení. Rozhodne by ste mali vyskúšať aj sypaný čaj, smoothie prášok. alebo pečený aróniový čaj. Neoľutujete! Navyše všetko dopravia až k vám domov. Objednávajte na www.zamio.sk.

Zatiaľ nemáte žiadne položky v košíku
0